• Top Posts

  • Blog Stats

    • 106,545 hits
  • Категории

  • Архив

  • Advertisements

Марс загубила магнитното си поле заради астероид

 Магнитното поле, сравнимо по сила със земното, е съществувало на планетата преди 4 милиарда години.

 Най-старата част от кората на Марс показва следи от действие на магнитно поле. Но сега то почти не съществува. Какво се е случило с планетата, не е ясно. Отговор на тази загадка дават канадски учени, според които причината е сблъсък с голям астероид.

Според Джафар Аркани-Хамед от университета в Торонто и негови колеги от университетите в Летбридж и в Йорк със „съдействието“ на Слънцето и на Юпитер голям астероид е влезнал в орбита около Марс.

Той е кръжал около планетата известно време по стабилна орбита на разстояние от около 100 000 км. След това постепенно се е приближил и се е врязал в повърхността на младата планета.

Магнитното поле, сравнимо по сила със земното, е съществувало на Марс преди 4 милиарда години. То обаче е било налице за кратък период, след което е изчезнало, сякаш се е „изключило“.

Загубата му по всяка вероятност е изиграла важна роля за прехода на климата на арс от сравнително топъл и влажен към сух и студен, какъвто го знаем сега.

 

www.Btv.bg

Advertisements

Един коментар

  1. Това което аз „знам“ /нямам обеснение за това от къде?!/е че катаклизмът преди тези четири милиарда години е бил глобален за слънчевата система.Съществувала е още една планета между земята и марс.Но тя е разрушена.В същото време луната става спътник на земята.И днес нямя обеснение за нейната часова постоянна орбита винаги със една страна обърната към земята като орбита.Математическа закономерност ,нямаща обеснение също.Тогава измират по големите ни събратя,защото се намалява скоростта на въртене около оста на земята.Земното притегляне рязко се променя,но защо и как не е обяснимо.Дали не е в увеличаване на същото или не,но катаклизмите са факт.Когато успеем да стъпим сериозно на марс дано не бъдем така потайни както за това което видяха астронавтите на луната.Спорно е ,какво казват и какво е всъщност днес там на този наш „пришелец“.Дали всичко това не е пак продукт на всемирен Разум.А той съществува и съм сигурен за това ,поне вътре в себе си!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: