• Top Posts

  • Blog Stats

    • 106,603 hits
  • Категории

  • Архив

  • Advertisements

Учените искат да стигнат до центъра на Земята като в романа на Жул Верн

 

През 1989 г. руски учени проникнаха на една трета от разстоянието до центъра на планетата.

 

В новия филм „Пътешествие до центъра на Земята“ по класическия научнофантастичен роман на Жул Верн от 1864 г., Брендан Фрейзър открива пещера дълбоко в Земята и намира подземен свят, пълен с динозаври и други праисторически същества.

Премиерата на филма е в петък. По този повод в. „Дейли телеграф“ представя научни проекти за изследване на земните недра.

Много от фантастичните пътешествия, описани в произведенията на Жул Верн, са се превърнали в реалност като плаването с подводница или полетите до Луната.

Най-голямата дълбочина в Земята, до която са стигнали учените досега, е сондажът от 7,4 мили, направен от руски учени на полуостров Кола в Северна Русия. Той бе завършен през 1989 г., 19 години след започването му.

Учените проникнаха на една трета от разстоянието до центъра на Земята през външната земна кора и разкриха скали на 2,7 милиарда години.

Сондирането на земните недра дава информация за начина, по който се е образувала нашата планета, за строежа й и за климатичните промени. Сега геолозите искат да стигнат до още по-голяма дълбочина.

Международният проект за съгласувано сондиране на океана (Integrated Ocean Drilling Programme, IODP) предвижда да се пробие земната кора и да се навлезе в мекия магмен слой отдолу, наричан мантия. Движенията на мантията карат земната кора да се издига и напуква, като причиняват земетресения и изригвания на вулкани.

Вулканологът от лондонския Юнивърсити колидж проф. Бил Магуайър казва, че проектите за сондиране на дупки през земната кора и достигане до намиращата се отдолу мантия са мечтата на всеки геофизик, който иска да погледне към земните недра.

Учените, работещи по IODP, вече са достигнали долната част на земната кора, като са сондирали част от Атлантическия океан, където кората е най-тънка.

Те се надяват да навлязат в мантията до 2012 г.

Като се има предвид обаче, че диаметърът на земното кълбо е над 7,700 мили, извършените досега сондажи едва драскат повърхността на земята. Затова на планетологът от Калифорнийския технологичен институт д-р Дейвид Стивънсън е хрумнала идеята малка сонда да се изстреля към земното ядро.

Според идеята му, развита в сп.“Нейчър“, в земната кора трябва да се направи гигантска пукнатина с ядрена бомба и през нея да се пусне сонда, голяма колкото грейпфрут, последвана от стотици хиляди тона стопено желязо. Тъй като желязото е двойно по-тежко от околните скали, то ще потъне до земното ядро за няколко дни, като увлече сондата със себе си. Връзка със сондата може да се осъществи със сеизмични вълни, предлага д-р Стивънсън.

Според него проектът ще струва 5 милиарда британски лири. Предполага се, че в земното ядро температурата достига 6000 градуса по Целзий, толкова, колкото и на повърхността на Слънцето, а налягането вероятно е 3,5 милиона пъти по-високо от атмосферното налягане на повърхността на Земята.

www.btv.bg

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: