• Top Posts

  • Blog Stats

    • 106,545 hits
  • Категории

  • Архив

  • Advertisements

Анакондата – най-галямата змия в света

Анакондата – най-галямата змия в света населява цялата тропическа Южна Америка на изток от Кордилерите и остров Тринидат.Средните размери на възрастната анаконда са 5-6 м., но понякога се срещат и екземпляри до 10 м. Уникален по големина достоверно измерен екземпляр от Източна Колумбия е достигал 11.43 м.(Напомняме само, че не са успели да го запазят).
Основният цвят на тялото е сивозелен, с големи кръгли и овални тъмносиви петна, подредени шахматно.По хълбоците се редуват светли петна оградени с черна ивица.Такава окраска великолепно скрива анакондата, докато се стаява лежейки в тихите завои, където в сивозелената вода плуват тъмни листа и купчини водорасли.
Любимите места на анакондата са слаботечащи ръкави, старици и езера, заблатените низини в басейните на реките Амазонка и Ориноко.От такива скрити ъгълчета анакондата, лежаща във водата дебне плячката си – различни бозайници, идващи на водопой(агути, пака, пекари), водоплаващи птици, костенурки и млади каймани.Жертва на анакондата стават понякога и домашни свине, кучета, кокошки и патици, когато се приближават до водата.

Често анакондата изпълзява на брега да си прави слънчеви бани, но не се отдалечава от водоема.Тя прекрасно плува, гмурка се и може дълго да стои под водата, при което ноздрите и се затварят със специални клапи.При пресъхването на водоемите се промъква до съседни или се спуска надолу по течението на реката.В сухи периоди, които могат да настъпят в някои райони, анакондата се заравя в тинята или изпада във вцепенение, в което остава до следващите дъждове.Линеенето при анакондата често протича под водата: в плен е наблюдавано как змията влиза в басейна, трие корема си по дъното и постепенно смъква старата си кожа.Анакондата е яйцеживораждаща и женската износва 28 до 42 малки с дължина 50-80 см., но макар и рядко може да снесе яйца.
В неволя живее малко 5-6 години – максимум 28.Основно се храни със зайци, морски свинчета, плъхове, но яде също различни влечуги, риби и понякога – змии.Веднъж 5 метрова анаконда задушила и погълнала 2.5 м. питон, за което са и били нужни 45 минути.
Въпреки “страшните” разкази на “очевидци”, анакондата не е опасна за възрастен човек.Единичните нападения над хора, вероятно са грешка, когато под водата змията вижда само част от тялото на човека, или и се струва, че я нападат, за да отнемат плячката и.Напълно достоверен е само един разказан от Р. Бломберг случай за смъртта на 13 год. момче, погълнато от анаконда.
Местните ловци по правило не се страхуват от анакондата и привсяка възможност я убиват.С тази змия са свързани множество митове и суеверия, битуващи сред индианските племена.

Анаконда (парагвайска) южна(Eunectes notaeus)
Живее в Прагвай, Южна Боливия и Северна Аржентина – видимо е по-дребна от основния вид – дължината и не превишава 3 м.Основната им разлика е в окраската – липсват светлите петна по хълбоците.Южната анаконда е малочислена, затова в зоопарковете попада рядко.В плен яде риба, плъхове и мишки.Известен е случай, когато една женска 9 месеца след чифтосване родила 8 малки дълги по 55-60 см.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: