• Top Posts

  • Blog Stats

    • 106,603 hits
  • Категории

  • Архив

  • Advertisements

59-вековни дървета са вписани в регистъра

59-вековни дървета са вписани в регистъра на варненската екоинспекция
Най-старото от тях е чинар на 1036 г., който се намира в кв. „Аспарухово“. Обиколката на ствола му е 7,7 м, а височината – 15 м
Има неща, до които щом се докоснеш, не може да не се възхитиш. Неща, които са съществували на земята столетия, преди да се родиш. Тук не говоря за създаденото от човека културно наследство, а за това, което е сътворила природата. Част от това богатство са вековните дървета.
В регистъра на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) във Варна са заведени 59 такива дървета. 42 от тях се намират във Варненска област. Най-старото е чинар на 1036 г. в кв. „Аспарухово“. Обиколката на ствола му е 7,7 м, а височината – 15 м. Обявено е за защитено през март 1969 г. Чинарът не е естествено срещащ се вид в България, разказва Стела Дочева, младши експерт към отдел „Биологично разнообразие и защитени територии“ на РИОСВ – Варна. Варненският е от западния вид, характерен за Северна Америка. Чинарът е много устойчив на студ и замърсители и по тази причина често се използва за улично озеленяване, разказва още Дочева. Тези дървета доживяват до 2000 г.
В рамките на града има още 2 вековни дървета. Те се намират във вилната зона до околовръстния път. Това са тополи на възраст 110 и 130 г. и височина съответно 21 и 20 м.
В парка на двореца „Евксиноград“ (до оранжерията) може да се види
най-старото иглолистно дърво,
включено в регистъра на варненската инспекция. Това е хималайски кедър на възраст 140 г. Дървото се извисява до 24 м, а обиколката на ствола му е 5 м. Статут на защитено има от 1965 г. Видът, както подсказва името му, произхожда от Хималаите. Възрастта, която достигат, е 800 г. В резиденцията е и единственият вековен представител на семейство кипарисови – либоцедрус. Той е на 120 г. и достига до 19 м височина. Обиколката на ствола му е 2,34 м. В двора на резиденцията има още 1 хималайски кедър, който е на 85 г., и атласки кедър – на 110 г.
Характерната продължителност на живота, височината и дебелината на стъблото на отделните дървесни видове е различна, разказва Дочева. Тези характеристики се влияят не само от биологичните особености на вида, но и от екологичните условия, в които той се развива – средата, в която расте, природни бедствия, болести, вредители, пожари, човешка дейност и др. Поради това в повечето случаи дървесните видове не могат да реализират докрай биологичните си възможности за растеж. Най-честата причина за унищожаването на вековните дървета е ударът от гръм. Това се е случило преди 2 г. и с около 300-годишен дъб в курорта Златни пясъци. Най-старото дърво от този вид в обхвата на екоинспекцията също е било поразено от гръм. Това е станало през 80-те години. За щастие обаче дървото не е загинало цялото. Сега дъбът, който се намира в с. Яребична, е на 540 г., но е кух. Сред вековните дървета най-много са представителите именно на дъба. От този вид е и най-голямата група вековни дървета на едно място. Намират се край с. Дъбовик и са разпръснати на площ от 0,2 хектара. Там някога е имало дъбова гора, от която са останали тези последни 20 дъба.
Средната им възраст е 220 г.
Възрастта на дърветата се установява най-точно по броя на годишните пръстени в основата на стъблото. За целта с помощта на специално свредло се взема проба. При определянето се има предвид, че широчината на годишния пръстен зависи от дървесния вид, от неговата възраст и от условията, в които расте. Дебелината на стъблото се определя като диаметър или обиколка. Тя се измерва на височина 1,30 м от земната повърхност. С най-голяма обиколка е чинарът в кв. „Аспарухово“. Най-високото от вековните дървета е полски бряст, който се намира в община Долни чифлик. Той се извисява до 37 м, възрастта му е 170 г., а обиколката – 4,6 м. Веднъж в годината дърветата се измерват. След като достигнат определена височина, оттам нататък растат само на обиколка.
Единствената вековна круша в регистъра на РИОСВ – Варна, се намира в с. Златия, община Добрич. Тя е обявена за защитена през 1981 г. Висока е 15 м, обиколката на ствола й е 3,30 м и е на възраст 170 г.
Под No74 в Държавния регистър е заведена и единствената в обхвата на варненската инспекция вековна черница. Тя се намира в местността Голямата чешма, с. Падина, община Девня. Обявена е за защитена през 1965 г. Тя е на 190 г., като според Стела Дочева този вид рядко достига подобна възраст. Височината й е 10 м, а обиколката на ствола – 5, 40 м. Част от корените на дървото са на повърхността. Доскоро там често са копали иманяри, търсейки скрито съкровище. Сега солидна ограда предпазва дървото от подобни набези.
В землището на с. Божан, община Тервел, се намира най – старото вековно дърво в Добричка област. Това е 410-годишен летен дъб. Обиколка на ствола му е 3,95 м, а височината 13 м. Обявено е за защитено през 1961 г.
Едно от най-старите дървета в България е гранитският дъб. Неговата възраст е 1640 г. Това забележително дърво се намира в землището на с. Гранит, община Чирпан. Най-старото иглолистно дърво в България е Байкушевата мура. Тя е на повече от 1300 години и се намира в землището на Банско.
Освен вековните
за защитени се обявяват и забележителни дървета
Такава е кривата липа в курорта Златни пясъци. Малко над земята стволът й вместо нагоре се извива успоредно на земята. След това отново се изправя и продължава нагоре. Освен че е забележително, това дърво е и на значителна възраст – 240 г. Този дървесен вид, както и липите, не са много издръжливи и рядко прехвърлят 250 г.
Всяко защитено дърво трябва да има табелка, информираща за статута му. За да бъде обявено за такова, задължително се изисква съгласието на собственика на имота, където се намира то, и се минава през определена процедура. Дърветата, придобили този статут, се вписват в регистрите на Министерството на околната среда и водите и съответната регионална инспекция. Собствениците на дърветата са длъжни да ги опазват от унищожаване или увреждане. Имат ангажимент да уведомяват екоинспекцията за настъпили промени в състоянието им да съгласуват с нея дейностите, необходими за поддържане или възстановяване на дървото, както и да осигурят достъп на инспекторите до имота за проверки.
При защитените дървета е забранено сеченето и чупенето на клоните, повреждането на корените, както и всички действия, с които вековното дърво и мястото около него се повреждат. На нарушителите се налагат глоби – от 100 до 5000 лв. за физическите лица и имуществена санкция от 500 до 10 000 лв. за юридическите лица и едноличните търговци.
www.more.info.bg

Advertisements

2 Коментари

  1. Преди 2 дена/28.10.2008г/ отсякоха топола пред блока ни. Тополата ни беше на около 100 години/ ни- защото още в началото на миналия век е садил моя дядо/. Поводът беше, че застрашавала блока, че е изгнила. Дървото е в прекрасно състояниер което се вижда от дънера. Домоуправителят доста ловко изманипулира 51% от живеещите, които се разписаха. Знаеше за моето отношение по въпроса и затова подло въобще не само мене, а и всички останали ни заобиколи. Трудно се прибирам, сърцето ми плаче, така са ме учили- да отрежеш жизнено дърво е престъпление. Същият ден в един от вестниците пишеше за дървената мафия. Не съм отмъстителна, но редно е да има някакво наказание. Моля, помогнете ми, защото такива случаи въобще не са единични, дори напротив- мисля, че са масови.
    С уважение: Николова

  2. Трябва да има наказания за текива. До моя блок / аз съм от Плевен/ на мястото на паркинга построха хотел /нефункциониращ/, заради, който бяха отрязани орех и липа на доста години / аз съм на 38 и ги помня като големи дървета/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: