• Top Posts

  • Blog Stats

    • 106,545 hits
  • Категории

  • Архив

  • Advertisements

В Антарктида откриха нови видове животни

Районът освободен през 2002 година от леда е останал непокътнат от времето на последния ледников период.

По време на експедиция, чиято цел е издирването на морски животни под ледника Ларсен учените откриха напълно необитаеми райони, а също области кипящи от живот, съобщи New Scientist.

Изследванията станаха възможни благодарение на разлома на леденото покритие на Антарктида, който се случи вследствие на две събитие през 1995 г. и 2002 г. Първоначално ледникът Ларсен се разцепи на две, а след това през 2002 година от него се откъсна огромен участък с площ 3250 квадратни километра и дебелина 220 метра.

Разцепването на ледника Ларсен имаше световен отзвук и бе обявено за едно от доказателствата за глобалното затопляне. Районът покрит от леда е останал непокътнат от времето на последния ледников период.

Според германския еколог Юлиан Гут (Julian Gutt), ръководител на експедицията, изследваната територия е била покрита с лед в продължение на 12 хиляди години. До този момент учените можеха да изследват такива области само чрез пробиване на дупки в ледовете.

Юлиян Гут смята, че част от живите организми в региона са се населили наскоро, след изчезването на ледника. Основно доказателство за това е възрастта на Urochordata, които са на не повече от пет години. Така че може да се приеме, че тези същества са се появили там именно след разлома на ледника. Биолозите били поразени от огромните колонии от морски краставици, които обикновено живеят на дълбочина около два километра.

Изследователите открили нови видове животни. Сред тях са скаридоподобни амфиподи, който достигат дължина до 10 сантиметра. Сред находките има още четири нови разновидности на Cnidaria, родственици на коралите и медузите, а също и два неизвестни до сега вида октоподи.

www.bgfactor.org

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: