• Top Posts

  • Blog Stats

    • 106,603 hits
  • Категории

  • Архив

  • Advertisements

КОИ СА НАЙ-СТАРИТЕ ЖИТЕЛИ НА ПЛАНЕТАТА ????

Според генетика доц. д-р Иво Кременски от Майчин дом у нас има около 300 столетници, които живеят главно в Южна България и са предимно жени. Учените смятат, че дълголетието се дължи главно на ген и не се влияе толкова от околната среда, естествено, ако не става дума за внезапна смърт, предизвикана от външна намеса.

Що се отнася до жителите на планетата, след като преди дни си отиде японката Йоне Мнагава, в момента най-старият човек на планетата е американката Една Паркър, която е с четири месеца по-млада от досегашната рекордьорка.

Макар и вече в инвалидна количка, тя отпразнува своя 114-и рожден ден на 20 април т.г. Родена е през 1893 г., а днес живее в старчески дом в щата Индиана. Като млада започнала да преподава в провинциално училище, в което имало само две класни стаи. Когато обаче се омъжила, станала домакиня и готвела за работниците във фермата на Ърл Паркър. Една има петима внуци, 14 правнуци и 13 праправнуци. Тя твърди, че никога през живота си не е посягала към цигарите и алкохола, а съветът й към младите е: “Повече образование.”

От тази препоръка в началото на август се възползва и 94-годишната Филис Търнър, която би могла да й бъде дъщеря. Австралийката се дипломира от университета в Аделаида, след като прекъснала образованието си на 12 г. На стари години тя решила да навакса и дори записала висше. През 1986 г. станала бакалавър, а когато навършила 90, се впуснала да учи антропология. Тя претендира да бъде вписана в “Гинес” като най-възрастната студентка, получила магистърска степен.

Иначе пълен въздържател е и най-старият мъж в света, вписан в “Гинес” преди два месеца.
Японецът Томожи Танабе разказва, че не пуши, не пие спиртни напитки, а мляко, и си води дневник. Той наследи титлата от 115-годишния пуерториканец Емилиано Меркадо дел Торо, който почина в началото на годината. През последното десетилетие броят на японските столетници е нараснал близо четирикратно и миналата година надхвърли 28 хил., отбелязват световните агенции. Според експерти дълголетието на японците се дължи на кухнята, която изобилства от зеленчуци и риба.

И без здравословен начин на живот обаче черногорката Хулка Сахич от Рожае е доживяла до 113 години. Тя влезе в новините, след като решила да откаже окончателно цигарите след един век стаж като пушачка, тъй като се разболяла. Най-старата жителка на бившата югославска република се е омъжвала два пъти, но от половин век е вдовица. Тя не е добре със зрението, но има добър слух. За пръв път се омъжила на 25-годишна възраст, родила е четири деца, отгледала е 13 внуци и има 38 правнуци, разказва македонската агенция МИА.

Междувременно претендентка за световния рекорд се появи в Русия, след като архивари откриха, че жителката на Якутия Варвара Семьонникова (по баща Дяконова) била родена на 10 май 1890 г.

http://www.chudesa.net/?p=statia&statiaid=3104

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: