• Top Posts

 • Blog Stats

  • 106,545 hits
 • Категории

 • Архив

 • Advertisements

Компютърният специалист Петър Петров е носител на наградата „Джон Атанасов“

За първи беше връчена и грамота на ученици за постижения в областта на информатикатаКомпютърният специалист Петър Петров на 34 г. е носител на наградата „Джон Атанасов“ за постижения в развитието на информационното общество за 2008 г. Той получи наградата от президента Георги Първанов на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2, предаде БТА.

Наградата на името на известния учен от български произход и създател на първия компютър в света Джон Атанасов беше учредена от президента Първанов през 2003 г. и се присъжда всяка година на млад българин, който има значим принос за развитието на компютърните и информационните технологии в България.

Грамота за принос в развитието на информационното общество получи младия ИТ-специалист Цено Галчев.

С грамоти за високи постижения в областта на информатиката и информационните технологии бяха удостоени учениците Александър Коларски и Румен Христов. Грамотите „Джон Атанасов – за ученици“ се връчват за първи път тази година.

Президентът Първанов посочи в приветствието си, че има мечта, която се изразява в това новина номер едно за българските медии и общество да не бъде поредният измислен или реален скандал, а че българските институции и научна общественост са се събрали в Гербовата зала, за да изразят своя респект пред младите успяващи българи.

Това е може би бъдещата политика, политиката за онзи, който успее да я намери и реализира – да заложи и инвестира като държава и общество в талантливите ни сънародници и да се обърнем с лице към реалните проблеми на нашето общество, каза Георги Първанов.

Държавният глава изрази надежда обществото ни да оцени по достойнство, не само в тържествени мигове, като церемонията по награждаването, заслугата на младите ни сънародници, които, по думите му, са не просто знаещи и амбициозни, а доказват, че могат не само да следват, но и да формират световните стандарти в областта на информационните и компютърните технологии.

И Петър Петров, и Цено Галчев, са другото лице на явлението“Бербатов“ в сферата на компютърните науки и практика – там, където България от десетилетия има какво да покаже и трябва да покаже, каза президентът Първанов.

Петър Петров е роден на 19 юни 1974 г. във Велико Търново. Завършва техникум по електроника, има магистърска степен във Факултета по математика и информатика на СУ „Св. Климент Охридски“.

През 2004 г. защитава докторска дисертация във факултета „Компютърни науки и инженерство“ на Калифорнийския университет в Сан Диего. От тогава работи в Мерилендския университет Колидж Парк като асистент и преподавател. Автор е на 48 научни публикации в престижни научни списания и на международни научни конференции. Работите му са в областта на нискоенергийни микроархитектурни организации, системни алгоритми за разпределен достъп до кеш памети, конфигурируеми архитектури и операционни системи за тях.

Цено Галчев е роден на 17 март 1982 г. в София. Има бакалавърска и магистърска степен по Електротехника и електроника и по Информационни технологии в Мичиганския университет в САЩ. От 2007 г. е президент на Студентския съвет при Научен център за безжични интегрални микросистеми в
университета в Мичиган.

Автор е на 6 публикации в престижни списания и елитни международни конференции. Съавтор е на книга в областта на микро- и наноустройства. Разработките му са в областта на микро електромеханични системи, които се използват като сензори. Цено Галчев чете лекции в университета в Мичиган пред студенти и специализанти. Подготвил е няколко учебни курса по микромеханични системи, интегрирани микросистеми, динамика на микросистемите. Участва в организирането на международни конференции и е носител на 11 университетски награди за научни приноси.

Александър Коларски е роден на 26 май 1990 г. в Монтана. Учи в Природо-математическата гимназия „Св. Климент Охридски“ в града. Сред наградите, които печели, са златен медал на Международната олимпиада по информационни технологии в Тбилиси през май т.г, първо място в Националния конкурс „Млади таланти“ за 2008 г., първо място в Националното състезание по ключови компетентности, кристална статуетка за най-добър научен доклад в ученическата секция на Международната конференция по компютърни системи и технологии в Габрово.

Румен Христов, който не присъства на церемонията поради участието му в Балканската олимпиада по информатика в Охрид, е роден на 19 август 1993 г. От 2007 г. учи в Природо-математическата гимназия „Нанчо Попович“ в Шумен. Сред отличията, които печели, са наградата на Шумен за ученик на годината в областта на природоматематическите науки за 2007 г., златни медали на Младежката Балканска олимпиада по информатика в Шумен и в Белград, сребърен медал на Международната олимпиада по информатика в Кайро.

www.btv.bg

 

Advertisements

7 Коментари

 1. Отличный пост, прочитав несколько статей на эту тему понял, что всё таки не посмотрел с другой стороны, а пост как-то очень заинтересовал.

 2. Ты как обычно радуешь нас своими лучшими фразами спасибо, беру!

 3. Постебался, спасибо за ссылку 😉

 4. Очень понравилось, даже не ожидала.

 5. Да уж. В этом блоге хоть комментаторы нормальные.. А то пишут обычно в комментарии ерунду всякую.

 6. Вот решил вам немного помочь и послал этот пост в социальные закладки. Очень надеюсь ваш рейтинг возрастет.

 7. На Ваш блог знакомый в аську ссылку кинул. Оказалось ,что не зря Понравилось. Тепрь постоянно читать буду

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: