• Top Posts

 • Blog Stats

  • 106,545 hits
 • Категории

 • Архив

 • Advertisements

Мъжкият и женският мозък са различни

Жените имат по-големи зони за взимане на решения, емоции и пространствено ориентиране.

Жените си спомнят най-малките подробности от травматизиращи ситуации, докато мъжете помнят само най-същественото.

Всяка спореща двойка ще се съгласи, че мозъкът на слабия и на силния пол не е на едни и същи вълни. Вече има и научни данни, които обясняват разликите, съобщи в. „Дейли мейл“, позовавайки се на американско изследване.

Учени от Харвардския медицински институт доказаха, че мъжкият и женският мозък са коренно различни.

Жените имат по-големи зони за взимане на решения, емоции и пространствено ориентиране, колкото и да се твърди, че не могат да четат карти. Мъжкият мозък съответства на стереотипа и отделя най-много място за секс.

Разликите в половете не спират до тук. Мъжете и жените имат различни методи за обработване на болка и емоции. Дори различната податливост на действието на наркотиците се дължи на строежа на мозъка.

За целите на изследването учените са измерили и сравнили 45 мозъчни зони у здрави мъже и жени. Резултатите им противоречат на общоприетата теория, че разликите в мисленето на двата пола се дължат на социален натиск и възпитание или на действието на половите хормони.

Изследването на Харвардския медицински институт показва, че относителния размер на много от структурите в женския мозък се различават от мъжкия.

Част от фронталния лоб, отговорен за взимането на решения и решаването на проблеми, е по-голяма при жените. По-големи са и зони за краткосрочната памет и пространственото ориентиране.

Предишно изследване на учени от университета на Калифорния пък установи, че двата пола използват различни страни на мозъка за обработването на емоциите. Мъжете използват лявото си полукълбо, а жените – дясното.

Известни са и разлики в мозъчните мрежи за притъпяване на болката. Те могат да обяснят защо при мъжете морфинът е по-ефикасен, отколкото при жените. Дори по-бързото пристрастяване на жените към кокаина може да бъде обяснено с разлики в мозъчната структура.

Разликите между жените и мъжете стават известни чак сега, защото невролозите по традиция използват за изследванията си мъжки мозъци, независимо дали животински или човешки.

„Мисля, че разликите между мъжкия и женския мозък всъщност ни помагат да се справяме заедно по-добре. Представете си, че и двата пола имат еднакви качества. Няма да е възможно да живеем заедно“ – каза Кари Купър, професор по психология и здраве в университета в Ланкастър.

http://science.actualno.com

Advertisements

2 Коментари

 1. проучването не е в състояние да оцени дали разликите в мозъка се дължат на социални фактори или на генетично-полови. Причината е че е проведено само сред възрастни, а мозъка се променя активно спрямо околната среда (дори има стволови клетки, които заместват част от повредените такива). За да е адекватна оценката, трябва разликите да бъдат видими от раждането или до 3 годишна възраст. Съгласно други проучвания там такива разлики няма. Отделно при жените сменящи си пола към мъжки, дни след тестостероновите инжекции, центровете на мозъка използвани за едни и същи дейности се променят. Или казано с други думи, ние имаме едновременно и мъжки и женски мозък. А развиването на отделните дялове в него е право пропорционално и на средата и начина на живот (за това има и малка разлика в начина на употреба на мозъка в различните култури, което създава известни трудности при правенето на мозъчни контролери за гейм конзоли – следващата мода).

 2. Това проучване е сексистко и не отговаря на истината. Поредната статия пълна с клишета! Мозъкът няма пол!!!

  Според глупавите хора всички мъже харесват математиката и могат да правят само едно нещо, а жените могат да правят няколко неща едновременно и искат деца. Но това са пълни глупости и клишета. Мозъците на хората НЯМАТ пол, всичко си зависи от възпитанието. Има много жени които паркират добре и могат да се фокусират само върху едно нещо, както и бъбриви мъже, които лесно вършат по няколко неща едновременно. Има както добри математичКИ, така и мъже добри в изкуствата и литературата.

  Но въпреки това медията и залива със съмнителни проучвания от типа „Установено е, че…“ често без да се цитира университет и брой на участниците в извадката, че мъжкия и женския мозък мислят различно. Мъжки и женски мозък няма. Мислим различно защото обществото ОЧАКВА от нас да мислим различно. Има много мъже, които се страхуват да кажат че мразят математиката и автомобилите и обичат изкуството и литературата заради тези обществени очаквания. Също както много жени се страхуват да кажат, че не харесват децата и пазаруването, а предпочитат скачането с парашут или шофирането.

  Понеже в България глупаците са много, дори по сериозни вестници и списания се появяват фалшиви проучвания за това как мъжете и жените мислели различно и мозъците им работили различно. Мъжете и жените имат различно обществено поведение единствено заради възпитанието, гените и структурата на мозъка нямат никаква роля. Ако искаме пълно равенство между половете трябва да забравим тези типични мъжки и женски роли и да ценим индивида като такъв. Няма мъже и жени, има индивиди.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: