• Top Posts

  • Blog Stats

    • 106,603 hits
  • Категории

  • Архив

  • Advertisements

Гигантски скариди виждат отвъд дъгата

Този вид скариди, наричани още раци богомолки, имат най-сложното зрение в животинското царство.Гигантските скариди от вида Gonodactylus smithii, обитаващи Големия бариерен риф, могат да виждат света от другата страна на дъгата, който остава скрит за останалите животни, предаде Ройтерс, позовавайки се на резултатите от изследване на учени от Австралия и Швейцария.

Специалистите обясняват, че този вид скариди, наричани още раци богомолки, имат най-сложното зрение в животинското царство. Те са в състояние да виждат цветове от ултравиолетовия до инфрачервения, както и да откриват едва доловими колебания в светлината.

Представителите на вида Gonodactylus smithii виждат света в 12 основни цвята – четири повече, отколкото хората, и могат да отчитат шест различни вида светлинна поляризация. Причината те да разполагат с толкова усъвършенствано зрение остава неясна за изследователите, макар те да допускат, че е свързана с храненето и размножаването.

„Някои от организмите, които тези скариди обичат, са прозрачни и трудно се виждат. Допускаме обаче, че в погледа на раците богомолки те са като коледни елхи“, казва Андрю Уайт от университета на Куинсланд, един от авторите на изследването.

Учените освен това предполагат, че скаридите използват едва доловимите промени в цвета и поляризацията на светлината, за да изпращат помежду си сексуални сигнали.

www.btv.bg

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: