• Top Posts

  • Blog Stats

    • 106,545 hits
  • Категории

  • Архив

  • Advertisements

Най-ранните следи от живот може би се крият в диаманти

Анализ на цирконови кристали показва, че те съдържат форма въглерод, асоциирана с растенията и бактериите – въглерод 12.

Малки парченца диаманти от зората на земната история може да съдържат най-ранните следи от живот, съобщи Би Би Си, позовавайки се на публикация в сп. „Нейчър“.

Анализ на цирконовите кристали показва, че те съдържат форма въглерод, асоциирана с растенията и бактериите – въглерод 12. Те са образувани неколкостотин милиона години след появата на Земята.

Участвалите в изследването учени от Австралия, Дания и Швеция предупреждават, че резултатите им не са категорично доказателство за ранен живот, но те „не изключват“ тази възможност.

Ако въглеродът е от примитивни организми, това ще премести датата за поява на живот на Земята с около 500 млн. години по-рано – преди повече от 4,25 млрд години. Възрастта на нашата планета е около 4,6 млрд. години.

„Въглеродните изотопи могат да бъдат интерпретирани като биогенни, защото знаем, че биологичните процеси наистина генерират леки въглеродни изотопи. Разбира се, има и други процеси, на които това може да се дължи“, каза д-р Мартин Уайтхаус от шведския Природонаучен музей, който е един от авторите.

Сред другите възможности са химически реакции или попадане на материала на Земята от космоса.

Миниатюрните цирконови кристали с диаметър едва 0,3 мм, са намерени в Западна Австралия. Те са останки от отдавна изчезнали древни скали. Радиоактивно датиране показа, че кристалите са се образували преди 4,4 млрд. години.

Според разпространеното схващане тогава условията на Земята са били негостоприемни за живот. Австралийските кристали обаче хвърлят съмнение върху тази теория.

Според едно предишно изследване ранната Земя може да е била по-хладна и влажна. Новият анализ на диамантите е в подкрепя тази теория.

www.btv.bg

<!–
d=document;
d.write(‘‘);
//–>

Tyxo.bg counter

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: