• Top Posts

  • Blog Stats

    • 106,545 hits
  • Категории

  • Архив

  • Advertisements

Откриха една от най-древните гори на планетата

Открити са общо 6 гори, които обхващат период от земната история отпреди 306 милиона години.

Американско-британски екип откри фосилизирана джунгла в каменовъглени мини в Илинойс, предаде Би Би Си. Древната растителност, превърнала се в камък, се вижда в таваните на мините, покриващи хиляди хектари.

„Тези гори са сред първите, които са се развили на планетата“, каза д-р Хауърд Фалкън-Ланг на Фестивала на науката в Ливърпул. Това са най-големите фосилни гори, намирани досега в света.

Те заемат площ, равняваща се на британския град Бристол. Растенията са се развили преди 300 милиона години на интервал от няколко милиона години и сега са напластени едни върху други.

В последно време горите станаха видими поради усилените миннодобивни работи в района на границата между щатите Илинойс, Индиана и Кентъки. Открити са общо 6 гори, които обхващат период от земната история отпреди 306 милиона години.

Фосилната джунгла е била свидетел на бърза смяна от ледников климат с дебели полярни ледени шапки към парников климат, в който ледените шапки биха се стопили.

Изследването показва, че почти за една нощ (от геологична гледна точка) вековни гори с мъхове са били заменени от папратова растителност.

Следващият етап на изследването е да се направи опит да се уточнят климатичните събития и да се установи какви са били екологичните условия, както и да се направи сравнение със сегашните – казва д-р Фалкън-Ланг.

www.actualno.com

 

 

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: