• Top Posts

  • Blog Stats

    • 106,545 hits
  • Категории

  • Архив

  • Advertisements

Робот убиец чака първите си клиенти

Това е първият по рода си робот убиец, който заменя живия войник

Samsung и южнокорейски институт създадоха машина, способна да замени тежковъоръжените войници в техните мисии по границата със Северна Корея. Според някои експерти, това е първият по рода си робот убиец, който заменя живия войник.
Цената на „интелигентния робот за наблюдение и защита“ (Intelligent Surveillance and Guard Robot) ще бъде от порядъка на 200 хиляди долара за бройка. От Samsung очакват да продадат около 1000 екземпляра през първата година от пазарния старт на продукта, предава technews.bg.

Открай време военните използват последните достижения на хай-тек индустрията. Но към момента официално не се съобщава, че на машините е гласувано доверие да убиват автоматично. Новият робот е проектиран недвусмислено с тази цел.

Електронният войник използва два сензора, оптичен и инфрачервен, които идентифицират обекти на разстояние до 4 км на дневна светлина и на два пъти по-малко разстояние нощем. Вградената компютърна система за разпознаване на образи позволява на робота да прави разлика между живи същества и неживи обекти.

Чрез микрофон и говорители роботът обменя пароли с живите войници. Ако паролата е грешна, машината пуска алармата или стреля по целта, като използва гумени куршуми или въртящата се картечница К-3. Роботът разчита на лазерна система за прицелване.
Машината за убиване може да бъде снабдена с практически всяко компактно въоръжение, смъртоносно и несмъртоносно.

Устройството притежава типичните характеристики на часовой. Може да бъде програмирано например да издава предупредителен изстрел, за да откаже врага от атака на охранявания обект. Ако предупреждението не даде резултат, „войникът“ става безкомпромисен, като пуска в действие смъртоносния си арсенал.

Първи клиенти на робота ще бъдат правителствени структури на Южна Корея. Именно правителството на страната спонсорира създаването на уникалната военна машина.
Потенциалните приложения на робота пазач и убиец са най-различни. Със своите способности, устройството от метал и електроника може да замени цяла рота от войници във всякакви условия.

Известно е, че границата между Северна и Южна Корея е една от най-милитаризираните зони в света и правителството изсипва милиони долари за автоматизация на военните системи там. И сега в Ирак няколко хилядният контингент на Южна Корея използва роботи караули за охрана на базите си.

Според официални източници от министерството на отбраната, цитирани от The Koreа Times, целта на проекта е да преобразува сегашните мисии за наблюдение и охрана на фронта, провеждани от войници, в роботизирани системи.

www.actualno.com

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: