• Top Posts

  • Blog Stats

    • 106,545 hits
  • Категории

  • Архив

  • Advertisements

Глобалното затопляне ще унищожи 60% от амазонската джунгла

Въздействията на глобалното затопляне, съчетани с обезлесяването, могат да унищожат или силно да увредят 60% от амазонската джунгла до 2030 г., а това ще направи невъзможно да се спре повишаването на температурите в света до катастрофално равнище, се казва в доклад на Световния фонд за дивата природа (WWF), цитиран от Асошиейтед прес и ДПА.

Според автора на доклада Даниъл Непстад от изследователския център „Удс хоул“ в Масачузетс, през следващите 23 години вследствие изсичането на дървета в долината на р. Амазонка ще се отделят 55,5 до 96,9 милиарда тона въглероден диоксид.

Освен че надвишава глобалните емисии на парниковия газ за две години, това ще премахне действието на един от ключовите стабилизиращи фактори в глобалната климатична система. Амазонската джунгла концентрира повече от половината от тропическите гори в света и изпълнява функцията на „бели дробове“ за планетата.

Дърветата поглъщат въглероден диоксид и изпускат кислород, но при сеченето им и опожаряването на остатъците, за да се разчисти терен за земеделие, натрупаният въглерод излита в атмосферата.

Заемайки 4,1 милиона кв. км, джунглата на Амазонка покрива близо 60% от Бразилия, съдържа една пета от питейната вода в света и осигурява жилище за около 30% от растителните и животинските видове в света, много от тях още неоткрити. Учените твърдят, че ако глобалните температури се повишат с повече от 2 градуса Целзий в сравнение с прединдустриалните нива, рисковете за околната среда и за хората ще са огромни.

Това ще е „точката, от която няма връщане“, за катастрофални наводнения и суши, повишаващи се морски нива, както и за смъртни случаи и заболявания, свързани с топлинни вълни. Ако не запазим джунглата, много трудно ще удържим температурното повишение в рамките на 2 градуса Целзий, категоричен е Непстад.

Изсичането на амазонската джунгла ще се отрази пагубно не само на живота на хората в Южна Америка, но и на световния климат. Поради продължаващото унищожение на амазонските тропически гори се очакват по-малко дъждовалежи в Индия и Централна Америка и по време на вегетационния сезон в зоните, засети със зърнени култури в САЩ и Бразилия, предупреждава Непстад.

Стратегиите за спиране на обезлесяването в долината на Амазонка включват свеждането до минимум на вредите от животновъдството и инфраструктурите проекти като пътища, както и бързото разширяване на защитените площи, препоръчва Световният фонд за дивата природа.

Докладът е обнародван на Международната конференция на ООН за климатичните промени на о. Бали (Индонезия), където на 3 декември се събраха делегати, учени и природозащитници от близо 190 страни.

http://www.actualno.com

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: