• Top Posts

  • Blog Stats

    • 106,545 hits
  • Категории

  • Архив

  • Advertisements

Откриха планетата подобна на Земята извън Слънчевата система

Японски астрономи са започнали систематично да търсят високоразвита цивилизация на откритата неотдавна планета извън Слънчевата система, която потенциално е подходяща за живот като този на Земята, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на ръководството на обсерваторията „Ниси-Харима“ в префектура Хиого.

Там се намира най-големият в страната оптичен телескоп-рефлектор. Нека припомним, че тази седмица европейски астрономи откриха на 20, 5 светлинни години от Земята планета извън Слънчевата система, на която потенциално може да се развие живот. 11-членният екип от учени, ръководен от Стефан Юдри от Женевската обсерватория в Швейцария, обясни, че те не са видели директно планетата, която се върти около червената звезда джудже „Глизе 581„.

Размерите на слабо светещата звезда обаче подсказват, че около нея обикаля планета, която не е много по-голяма от Земята. Това е първата планета извън Слънчевата система, която вероятно едновременно е скалиста, с вода и в зона близо до звезда, където водата може да бъде в течно състояние.

С други думи на нея може да се е зародил живот. Учените са изчислили, че средната температура на планетата с условно наименование „581 це“ е между 0 и 40 градуса по Целзий. Планетата е била открита от телескопа на Европейската южна обсерватория в Ла Сила, Чили.

Специалистите от японската обсерватория с помощта на телескопа си и на мощен спектрограф анализират светлината, която планетата излъчва. Според тях евентуални необичайни сияния на определени цветове, например, зелените лазерни лъчи, могат да свидетелстват, че на планетата има разумен високоразвит живот и цивилизация.

През първата нощ от наблюдението си астрономите от обсерваторията „Ниси-Харима“ не са открили нищо необичайно. Те обаче не се отчайват и ще продължават да наблюдават космическия обект по един път седмично.

http://www.actualno.com

Advertisements

2 Коментари

  1. Дано да сме живи за да видим свои „братя“ по разум и то дружелюбно настроени .А иначе в зависимост от условията на създаване на живота , не е задължително той да бъде на биологична основа.По този въпрос може да има дискусия.

  2. Дано е красива и чиста планета като Земята, защото както е тръгнало ще се молим да измислят кораб който да прекосява разтоянието до там бързо.По мое мнение няма да е много далеч деня в който ще трябва да се спасим от майката Земя, защото ние я рушим и един ден всичко се връща…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: