• Top Posts

  • Blog Stats

    • 106,545 hits
  • Категории

  • Архив

  • Advertisements

Разработиха механичен медик, управляван чрез Интернет

Роботът ще бъде управляван от медиците с помощта на компютър и специални метални ръце.

Науката направи още една крачка по пътя към дистанционната хирургия, включително в условията на нулева гравитация. През следващия месец в NASA ще бъдат проведени изпитанията на портативния медицински робот Raven, който ще бъде специално поставен под вода, за да се симулират условията на нулева гравитация.

Роботът е създаден от изследователи от Вашингтонския университет в Сиатъл със средства, отпуснати от министерството на отбраната на САЩ. Хирурзите ще могат да го управляват от далечни разстояния чрез Интернет, съобщава Associated Press.

Този механичен медик ще може да бъде използван в различни есктремни ситуации, включително и от астронавти в космоса.

„Той се различава от съществуващите аналози по това, че последните в момента се използват само в подвижните болници, оборудвани с високоскоростни интернет канали за връзка“, заявява професор Блейк Ханнафорд, директор на лабораторията по биороботика към Вашингтонския университет.

Новото чудо на техниката тежи около 25 кг и ще може да се управлява чрез мрежата от далечно разстояние, като за това няма да са необходими инженерни познания.

Raven ще бъде изпробван в лаборатория на крайбрежието на Флорида и ще бъде управляван от медиците от Сиатъл с помощта на компютър и специални метални ръце, чиито движения ще възпроизвежда самият робот, а в неговите „ръце“ ще бъдат хирургичните инструменти.

На робота му престои да премине тестове по хирургия, на които се подлагат всички студенти по медицина.

Изследователите прогнозират, че задържането на сигнала между движението на хирурга и възпроизведеното от робота движение ще бъде две секунди и това е най-проблемното звено на експеримента, което ще увеличи времето на операцията, но това не означава, че задачата е неизпълнима.

http://www.actualno.com

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: