• Top Posts

  • Blog Stats

    • 106,603 hits
  • Категории

  • Архив

  • Advertisements

Черните дупки — съществуват ли или не?

Безспорно черните дупки са едни от най-странните обекти във Вселената. Те от години разпалват въображението на учени по цял свят, които неуморно търсят отговори на фундаментални въпроси като какво представляват черните дупки, как се образуват и еволюират, как влияят на Вселената и каква е ролята им… Наскоро обаче изследователи от университета Case Western Reserve в Кливланд, Охайо, обявиха смайващо откритие: Черни дупки може въобще да не съществуват!

Според теорията черните дупки са компактни обекти с толкова силна гравитация, че поглъщат всичко, преминало хоризонта на събитията и по този начин всякаква информация е безвъзвратно изгубена. Хоризонт на събитията се нарича мислената линия, отвъд която дори светлината не може да премине. Уравнения от квантовата механика обаче показват, че в пространството спонтанно се образуват двойки виртуални частици-античастици, които съществуват за кратко, след което анихилират (унищожават се взаимно) и отделят енергия. Когато това стане до хоризонта на събитията виртуалната античастица може да го премине и да бъде погълната от мощната гравитация, докато съответната й частица да остане извън този хоризонт и да стане реална. Чрез новопоявилите се частици (т.нар. лъчение на Хокинг) черната дупка бавно се „изпарява”. Излиза, че тя хем поглъща абсолютно всичко, хем от нея „изтича” информация.

Един нов поглед върху нещата може да реши този парадокс. Физикът Лорънс Краус и негови колеги са извели сложна формула, с която доказват, че на практика черни дупки въобще не могат да се образуват. Смисълът на работата им се крие в Общата теория на относителността, с която Айнщайн показа, че ако човек в космически кораб се приближава към черна дупка той ще усеща ускорение, докато страничен наблюдател ще вижда как корабът се забавя. Когато корабът достигне хоризонта на събитията той ще изглежда сякаш спира и остава там завинаги. На практика, казва Краус, той ще „пада” вечно, т.е. времето за черните дупки е безкрайно. Ако обаче дупките наистина губят от масата си, както е доказал Стивън Хокинг през 1974 г., то те би трябвало да се изпарят още преди да са се образували!

На въпроса защо все пак изглежда, че Вселената е пълна с черни дупки Краус отговаря „От къде знаете, че това са черни дупки?” Никой не е наблюдавал черна дупка досега и всяко тяло с огромна гравитация (като свръхмасивни звезди) може да предизвиква ефекти като наблюдаваните.

Не всички споделят откритието на Краус и колегите му обаче. Кимбърли Уивър, астроном от НАСА, твърди, че досега не сме наблюдавали нещо, което да подкрепи тази теория. Дори напротив, казва тя, в сърцето на Млечния път често се вижда как свръхмасивната черна дупка там поглъща междузвездна материя и тя изчезва без следа.

Теорията на учените от Case Western Reserve може да бъде тествана в новия ускорител на Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) в Швейцария. В дългите 27 км подземни тръби физиците ще се опитат да създадат и изследват миниатюрни черни дупки, като се надяват така да могат да проверят дали действително около тях се образува хоризонт на събитията.

www.capital.bg

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: