• Top Posts

  • Blog Stats

    • 106,545 hits
  • Категории

  • Архив

  • Advertisements

Българска апаратура лети към Луната, на борда на индийски космически кораб

Апаратът наречен „РАДОМ“ ще измерва космическата радиация.

Българска апаратура лети на борда на първия индийски космически кораб до Луната, който беше изстрелян рано тази сутрин. За да участва в мисията, Централната лаборатория за слънчево-земни въздействия към БАН е спечелила конкурс в конкуренция с 32 държави. Апаратът наречен „РАДОМ“ ще измерва космическата радиация.

Индийският лунен спътник наречен Чандраян 1 бе изведен в орбита тази сутрин в 4 без 8 минути българско време. Това е първата лунна научна мисия на Индия, която е планирано да продължи 2 години. На борда на спътника има 11 прибора. 6 са индийски, по два имат НАСА и европейската космическа агенция и един е на българската централна лаборатория за слънчево-земни изследвания.

„Нашият инструмент, който лети на спътника Чандраян 1 е уникален с това, че е много малък. Той е миниатюрен, малко консумативен прибор за измерване на радиацията в Космоса. Хубавото е, че той успешно е преминал многократно изпитания и е летял на много други мисии,  много спътници, космическата станция, която лети в момента около земята”, съобщи Борислав Томов.

РАДОМ тежи само 98 грама и е от серията прибори Люлин, първият от които е създаден през 86-та за полета на втория български космонавт Александър Александров. В момента три подобни апарата са на международната космическа станция и измерват радиационните условия извън станцията, вътре в нея и отражението на радиацията върху човешкия организъм.

„Тази радиация, която се получава и която е основен лимитиращ фактор при планирането на пилотирани полети в Космоса, освен, че влияе върху човека тя може да има фатално въздействие и върху технологичните системи в космоса“, обясин Йорданка Семкова.

Учените от централната лаборатория са успели да направят най-новия български космически апарат само за 60 хиляди лв., докато индийските им колеги са разполагали с 1 милион долара за подобен инструмент, който също лети на Чандраян 1.

„Ако България има достатъчно средства, тя може да развива всички тези области, в които тя има много широк задел в миналото и, в които все още има специалисти, и то много добри специалисти“, добави още г-жа Семкова.

На базата на получените данни от РАДОМ Индия ще продължи космическата си програма, която предвижда роботизиран луноход, извеждане на човек в открития Космос и кацане на индийски астронавт на Луната.

www.btv.bg

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: