• Top Posts

  • Blog Stats

    • 106,545 hits
  • Категории

  • Архив

  • Advertisements

Нови научни данни за влиянието на горите върху климата

imagesДърветата имат много по-голямо влияние върху климата, отколкото се считаше досега. Това е изводът, който правят в резултат на своите проучвания екип учени от Великобритания и Германия.

Иглолистните гори в северните зони – Канада, Скандинавия, Русия отделят т.нар. терпени, на които се дължи спесифичния им аромат. Но от години учените се опитват да разберат каква точно е ролята им. Последните открития показват, че терпените способстват за уплътняване на облаците над горите, като водните пари се превръщат в аерозоли. По-плътните облаци отразавят слънчевите лъчи и така водят до понижаване на температурата. „Според нас това има огромно значение” – казва Dominick Spracklen, от Institute for Climate and Atmospheric Science към Leeds University. „Можем да гледаме на горите като на естествени климатици”.

Spracklen и неговите сътрудници доказват с помощта на компютърни модели, че
на 1000 м височина терпените водят до удвояване на плътността на облаците, с което се отразяват с 5% повече слънчеви лъчи обратно към космоса.

„Може и да не звучи бомбастично, но това си е значим охлаждащ ефект. Климатът е една фино балансирана система, така че този ефект е достатъчен, за да понижи температурите над значителни по площ области. Това е още една много сериозна причина да пазим горите.”

Анализите са базирани на проучвания на иглолистни гори, но терпени се отделят и от другите дървесни видове, така че направените изводи важат за всички гори, включително и тропическите джунгли.

Изледването ще бъде публикувано в специално издание на Royal Society journal Philosophical Transactions A, като данните ще могат да се ползват от климатолозите в климатичните модели и ще помогнат за изготвянето на по-реалистични прогнози.

www.guardian.co.uk

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: