• Top Posts

  • Blog Stats

    • 106,603 hits
  • Категории

  • Архив

  • Advertisements

Наши учени прилагат свои изобретения в чужбина

Българи участват в международен конкурс за възобновяеми енергийни източници

Продължават дебатите около растящата цена на енергията и зависимостта на страната от чуждите доставки на природен газ. В същото време, наши учени прилагат свои изобретения на евтини алтернативни енергийни източници в чужбина. Българи имат шанс да спечелят от Шотландското правителство 10 милиона британски лири с участието си в конкурс за  възобновяемите енергийни източници.

Инженер Георги Тончев има над 60 патента. Изобретенията му в областта на възобновяемите енергийни източници работят в Германия, Австралия, Канада и Съединените Щати, а последният му проект е по покана на шотландското правителство. Чрез конкурс шотландците ще изберат най-добрия начин да уловят ветровете, морските вълни, приливите, и отливите и да произведат от тях енергия. Наградата е 10 милиона британски лири.

„Ами може да звучи малко нескромно, но ние смятаме, че нашите изобретения са едни от добрите. От чисто изобретателска гледна точка. Вече може би ще има и други съображения и дали ние ще получим наградата, това е втори въпрос. Без съмнение нашите разработки могат да се използват на черноморските вълни, на Дунавските течения, както и на всяка река. Но аз се надявам, че не е далеч времето и в България да правим подобни неща“, каза инж. д-р Георги Тончев.

Според някои учени, светът вече изчерпва стандартните си източници на енергия

Отделно е наложително да намалим вредите върху околната среда Ако по река Дунав се инсталират турбини като тези, които инженер Тончев предлага на шотландците, те ще произвеждат около 15 хиляди мегават часа годишно. Това се равнява на един от малките, вече закрити блокове на АЕЦ Козлодуй.

Амбицията на шотландците е в следващите десет години, половината от енергията която харчат да идва от морето. Колкото до нашите, български амбиции, те са далеч по-скромни.

www.btv.bg

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: