• Top Posts

  • Blog Stats

    • 106,545 hits
  • Категории

  • Архив

  • Advertisements

Скандал около експеримента с българското лекарство против рак

Инжектирането на билката „котешка стъпка“ доведе до изчезване на туморите при белите мишки

d0bad0bed182d0b5d188d0bad0b0-d181d182d18ad0bfd0bad0b0Учени от БАН настояват за сформирането на експертен екип от специалисти, които подробно да анализират свойствата на билката „котешка стъпка“. Благодарение на тази билка, туморите в мишките, които бяха подложени на експериментално лечение в БАН в началото на миналата седмица, почти изчезнаха.

В същото време, Изпълнителната агенция по лекарствата се обяви против опитите на професор Янчев, позовавайки се на подозрения, че ученият е използвал препарата върху хора.

В началото на миналата седмица, белите мишки бяха тежко болни от рак, а туморите образувания върху тях бяха огромни. След 9 дни и три инжектирания на концентрирания билков екстракт обаче, раковите клетки умират, а бучките са изчезнали.

„Това потъмняване на туморите е в следствие на това, че туморните клетки некротизират, те умират“, обясни проф. Иларион Янчев.

Междувременно, Изпълнителната агенция по лекарствата, позовавайки се на публикации в пресата, осъжда опитите на професор Янчев върху хора. Агенцията цитира неназована публикация. Ето какво пише в писмото на агенцията.

„Изпълнителна агенция по лекарствата изразява становище, че подобни практики и действия по провеждане на експериментално приложение върху хора е незаконно и научно необосновано и изцяло противоречи на правилата за Добра клинична практика и етичните принципи на Декларацията от Хелзинки“.

Професор Янчев обаче отрича да е експериментирал с хора:

„Върху хора опити не могат да се правят и не съм правил“.

Учени от БАН предлагат специалисти от различни институти да се заемат с детайлно проучване на активните съставки на котешката стъпка, които са неизвестни.

Вече са налице и първите желаещи учени, които искат доброволно да подкрепят проекта на професор Янчев.

„Бихме могли да направим математически модели, в рамките на които, да отразим процеса на развитие на тумора и въздействието върху него на екстракта“, заяви проф. Красимир Атанасов.

Очаква се ръководството на БАН да реши дали да финансира продължаването на проекта след успешния край на експеримента.

www.btv.bg

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: