• Top Posts

  • Blog Stats

    • 106,540 hits
  • Категории

  • Архив

  • Advertisements

Откриха доказателства, че животът е извънземен

Молекули ДНК и РНК бяха намерени в метеорит

Изследователи от САЩ и Европа са открили в метеорит молекули, които влизат в състава на ДНК и РНК на живите организми, и имат извънземен произход, съобщи Лента.ру.
200806162dna_over_computer_keyboard
Подробности за разработката ще бъдат публикувани в списание „Earth and Planetary Science Letters“. Учените са изследвали химическия състав на метеорита Мърчисън, паднал в Австралия през 1969 г. до гр. Мърчисън.

Те са открили, че в него, наред с останалото, се съдържат урацил и ксантин, играли ролята на предшественици при синтеза на молекулите на нуклеиновите киселини – ДНК и РНК, носители на генетичния материал.

Изследователите са проверили произхода на тези молекули с ключова роля за образуването на живота. За целта с помощта на радиовъглероден анализ те установили съотношението на изотопите на едни или други елементи.

В дадения случай учените са определили наличието на тежкия изотоп на въглерода 13C, който се образува извън пределите на Земята. Те са установили, че урацилът и ксантинът от Мърчисън съдържат 44,5 и съответно 37,7 процента тежък въглерод.

Получените резултати показват, че урацилът и ксантинът, открити в метеорита, не са се образували на нашата планета. Ръководителката на изследването Зита Мартинс от лондонския Импириъл колидж твърди, че разработката може да има огромно значение за разбирането на процеса на зараждане и на еволюцията на живота на Земята.

Според някои специалисти в метеорита Мърчисън са били открити и вкаменени останки на примитивни микроорганизми. Други изследователи обаче припомнят, че органични молекули са били намирани и на други метеорити, но те, според тях, са попаднали на космическите пришълци, едва след като са долетели на Земята, допълва Актуално.

www.hicomm.bg

Advertisements

Един коментар

  1. Боже, това… истина ли е?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: