• Top Posts

  • Blog Stats

    • 106,603 hits
  • Категории

  • Архив

  • Advertisements

Откриха най-малката змия в света

Американски учени откриха най-малката змия в света под камък на карибския остров Барбадос, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

123Влечугото от новия вид Leptotyphlops carlae с дължина 10 см. и тънко като спагети е по-малко от други 3100 известни вида змии, твърди биологът от Държавния университет на Пенсилвания Блеър Хеджис, който е участвал също в откриването на най-малката жаба (в Доминиканската република) и най-малкия гущер (намерен в Куба) в света.

Находката е един от около 300 различни вида змии, тънки като конец. Животното на цвят е тъмнокафеникаво-сиво с две жълти ивици. Поради уникалния си цвят и люспи и поради генетичните си различия спрямо другите змии новооткритото влечуго е идентифицирано като нов вид.

Змията не е отровна. Храни се с термити и ларви на насекоми, но за начина й на живот не се знае много. Не е известно и дали е нощно животно.

Хеджис е казал, че заедно със съпругата си, която е херпетолог, са намерили само две женски змии от този вид. Учените смятат, че змията е толкова рядка, че досега не е била забелязана.

Женските на Leptotyphlos carlae снасят само едно-единствено голямо яйце и малкото, което се излюпва тежи двойно по-малко от възрастен екземпляр. Пренесено към хората, това означава, че човешките бебета трябва да тежат около 27 кг.

Най-дългата змия в света е вид питон, който стига до 10 м. дължина и живее в Югоизточна Азия. БТА

www.curious.actualno.com

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: