• Top Posts

  • Blog Stats

    • 106,603 hits
  • Категории

  • Архив

  • Advertisements

Създадоха камера която имитира зрението на животните и хората

Изобретението може да доведе до създаването на ново поколение „киборг“-технология за човешкото тяло. Снимка: ЕРА/БГНЕС1111
кански учени създадоха камера с формата на око, използвайки стандартни сензорни материали. Те твърдят, че тя имитира зрението на животните и хората, предадоха Ройтерс и Би Би Си.Освен че ще подобри работата на дигиталните камери, изобретението може да доведе до създаването на ново поколение бионични очи, умни протези и друга „киборг“-технология за човешкото тяло.

Камерата за пръв път е създадена върху нагъната повърхност, която реално изглежда като ретината и така се избягва изкривяването. Тя използва възможността силициева електроника да се изгражда върху еластична мембрана.

В бъдеще тези електронни мембрани биха могли да се увиват около човешките органи и да следят здравни параметри, казват авторите на разработката. Новата технология е създадена от екипа на д-р Джон Роджърс от Университета на Илинойс в Урбана Шампейн заедно с група машинни инженери, ръководени от Юнган Хуан от Северозападния университет в Иванстън, и е представена в сп. „Нейчър“.

Роджърс и Хуан са намерили просто решение на отдавнашния проблем – микроелектронни компоненти да се пренесат върху нагъната повърхност, без да се счупят. Те са разработили мрежовиден материал, изграден от миниатюрни квадратчета, които дават опора на фотодетекторите и електронните компоненти.

Квадратчетата са свързани с най-тънките кабели в света, които са с диаметър 1 стотна от ширината на човешки косъм. Нагънатата повърхност на еластичната мембрана ще дава изключително реални образи без изкривяване и с по-широко зрително поле от традиционните плоски чипове на камерите.

Вместо от твърди и чупливи полупроводникови пластинки, камерите, основани на новата технология, ще имат еластични силиконови „чипчета“, които улавят светлината. Екипът на д-р Роджърс вече разработва печатни схеми, които съдържат електроди, поместени в същата гъвкава мембрана.

Микроелектронните компоненти може да се увиват около части на мозъка у хора, болни от епилепсия, за да предупреждават отрано за припадък. Същата технология може да се използва в сърцето, за да излъчва слаби електрически сигнали, действащи като съвършен пейсмейкър. БТА

www.technology.actualno.com

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: