• Top Posts

  • Blog Stats

    • 106,603 hits
  • Категории

  • Архив

  • Advertisements

Учени връщат към живот изчезнали видове

Учените се надяват да възродят истински мамут.
Първата стъпка в разработването на биотехнологични методи за връщането към живот на изчезнали видове бе направена наскоро от американски и австралийски учени, успели да „възкресят“ фрагмент от ДНК на тасманийски тигър.

111Техни колеги от Япония и Тайланд проучват възможността да върнат към живот друг изчезнал вид – мамутите, съобщава сайтът Попгаджет.

В края на май учени от САЩ и Австралия съобщиха, че са извлекли генетичен материал от музеен образец на тасманийски тигър, пазен в етанол от 100 години, и го имплантираха в миши ембрион, припомня изданието.

Специалисти от университета „Кинки“ в Япония и колегите им университета на Тайланд правят изследвания в областта на „соматично-клетъчния“ ядрен трансфер“ – метод, който крие големи обещания за възкресяването на отдавна изчезнали видове.

Целта на японските и тайландските специалисти е да възродят мамут, като за приемник използват слон. Идеята им е чрез този метод за клониране ядрото от яйцеклетка на слон да бъде отстранено и да бъде заменено с ядро от клетка на замразен мамут.

Досегашните опити на специалистите са се проваляли поради увреждане на запазения генетичен материал.

Напредъкът в техниките за възстановяване на увредена ДНК обаче им позволява да направят крачка напред към постигането на живо раждане.

Методът за клониране, известен като „соматично-клетъчен ядрен трансфер“ може да се използва и за попълването на популациите от застрашени видове, когато броят им спадне под 1000 екземпляра.

http://www.actualno.com

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: