• Top Posts

  • Blog Stats

    • 106,545 hits
  • Категории

  • Архив

  • Advertisements

Учени създадоха „невидима“ материя

Учените в САЩ заявяват, че са една крачка по-близо до разработване на материали, които могат да правят хората, невидими.

Изследователи в университета Бъркли в Калифорния, са разработили нов материал, който може да пречупва светлината около 3D обекти, като ги кара да „изчезват“.

1Материалите за сега са в нано мащаб и ще минат години преди да може да се произвеждат дрехи от тях.

От изследователските екипи заявяват, че принципът заложен в новата материя един ден би могъл да доведе до създаването на невидими наметала, достатъчно големи, за да покрият човек.

Два различни материала позволяващи създаването на невидими дрехи са били разработени от отделни екипи, единия под ръководството на Ксян Джан в Центъра за нанотехнологични проучвания, а другият от учени, финансирани от федералното правителство по проект в университета в Бъркли.

Единият от материалите използва наномрежа от метални слоеве, за да промени посоката на светлината, докато другият материал е изграден от наножици от сребро.

И двата са от така наречените метаматериали – структури от инженерно проектирани синтетични материи, които не се срещат в естествено състояние в природата и имат необичайни свойства, като това да бъдат „заобикаляни“ от светлината.

Ефекта на пречупването на светлината в конкретните случаи доста прилича на ефекта на водната повърхност, която е причина акулите да изникват сякаш от нищото, когато нападат жертвите си.

Всеки от двата материала работи на принципа на рефракция на светлината при преминаването и през повърхности с различна плътност, така че лъчът да се пречупва от повърхността под толкова широк ъгъл, че до наблюдателя да не достигат върнати лъчи.

Реално и двата материала, които използват принципа на рефракцията, засега не могат да изкривяват светлинния спектър във всички видими дължини на вълните, но са доста близо до този ефект, тъй като предишните усилия в създаването на „невидима“ материя стигаха до пречупване на микровълни с дължина много по-къса от видимия спектър на човешкото око.

При новите материи светлината нито се абсорбира, нито се отразява от обектите, минаваща „като течаща вода около скала,“ според учените. В резултат на това, само светлината отразена от предметите зад обектите достига до наблюдателя. 21

„Това е огромна стъпка напред, едно огромно постижение,“ казва професор Ортуин Хес от Института за високи технологии в университета в Съри.

Реално технологията може да има огромно приложение в преноса на данни и телекомуникациите, много преди да навлезе в текстилната индустрия.

Нещо повече, новите материали биха могли да бъдат използвани за изработването на по-добри микроскопи, които да позволяват изобразяване на много по-малки обекти.

 

www.money.ibox.bg

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: