• Top Posts

  • Blog Stats

    • 106,545 hits
  • Категории

  • Архив

  • Advertisements

Италиански учени откриха склада на лошите спомени

Екип от италиански изследователи откри къде се формират лошите спомени. Според учените седалището на неприятните спомени е в кората на централната част от мозъка, предаде сайта ProntoSofia.

12Експертите смятат, че нервните клетки, които досега бяха познати като център за контролиране на движението, са всъщност и идеален склад или по-точно архив, на лошите спомени.

Откритието беше публикувано в списанието на Научната Академия на Съединените щати PNAS. То е дело на група изследователи от Националния институт по неврология в Торино. Ръководител на екипа е Пиерджорджо Страта.

Изследователите от Университета в Торино са открили, че особен вид клетки от мозъчната кора, наречени клетки на Пуркиние, установяват връзки (синапси), които се променят във времето. Това става по такъв начин, че само стимулите, свързани помежду си – като например звукът, който се свързва с лек токов удар – стават част от неприятен спомен.

„В мозъка главната квартира на страха си остава т.нар. зона Amigdala, която е един от основните складове на мозъчната памет.

„Тя обаче е във връзки и с други структури от надчелната мозъчна кора и с централната част на мозъка“, казва Страта.

Според него централната част на мозъка става все по-важна за изграждането на пътя, по който се раждат страховете и неприятните спомени.

„През последните години стана ясно, че централната част от мозъка не само контролира движенията, а и че в нея се намира седалището на много психични заболявания“, допълни Страта.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: