• Top Posts

  • Blog Stats

    • 106,603 hits
  • Категории

  • Архив

  • Advertisements

Проектът „Слоун“ откри непознати космически обекти

Най-ценното откритие на екипа досега е обект с временното име 2006 SQ372

5ef4389a691Астрономи, обработващи данните от космическия проект „Слоун„, откриха почти 50 непознати обекта с размер на астероид във външните райони на Слънчевата система, съобщи Би Би Си.

Повечето от тях приличат на другите обекти от Куйперовия пояс. Два обаче са нептунови троянци – астероиди, които имат същата орбита като гигантската планета.

Юпитер има много троянци и ние допускахме, че и Нептун има подобна популация“, каза ръководителят на екипа д-р Андрю Бекър. Досега обаче са наблюдавани съвсем малко такива астероиди.

Най-ценното откритие на екипа досега е обект с временното име 2006 SQ372. Това е ледено космическо тяло с диаметър 100 км и характеристики на астероид и на комета.

Неговата орбита е елиптична, като се намира на 3 милиарда км от Земята, малко по-близо от планетата Нептун.

Обектът започва външната част от 22,500-годишната си орбита, която ще го отдалечи на 240 милиарда километра от Слънцето.

Орбитата на 2006 SQ372 е елипса, която е четири пъти по-дълга, отколкото е широчината й. Единственият друг обект с подобна орбита е Седна – отдалечена планета-джудже, сходна с Плутон и открита през 2003 г.

Новият обект в основата си е комета, но никога не се доближавал достатъчно до Слънцето, за да развие дълга и ярка опашка от изпарени газове и прах.

Астрономите не са наясно как точно се е образувал обектът. Предполагат, че той произлиза от Облака на Орт – отдалечен резервоар на ледени тела, подобни на астероиди, които обикалят около Слънцето на разстояния няколко трилиона километра.

 

www.actualno.com

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: