• Top Posts

  • Blog Stats

    • 106,540 hits
  • Категории

  • Архив

  • Advertisements

Учени откриха най-древния лед на Северна Америка

Ако ледът наистина е толкова стар, това означава, че той е преживял два периода на затопляне – преди 120 и преди 140 хиляди години.

3Канадски учени от Университета в Албърта са открили най-древния лед на Северна Америка, съобщи сп. „Сайънс“.

Според специалистите той е поне на 740 000 години. За пръв път пластът с вечния лед е бил открит през 90-те години на ХХ век, по време на треската за злато.

По-късно ледът е бил изследван от учени, които са стигнали до извода, че той е относително млад. През 2005 г. в резултат на силни дъждове се е открил слой тефра – пирокластичните вулкански скали, продукти на вулканска активност, разположени над леда.

За да установят възрастта на трефа, учените са използвали треково датиране. Те са открили, че трефът се е образувал преди около 680-800 хиляди години. Тъй като ледът не е по-млад от тези вулкански скали, учените твърдят, че възрастта му е около 740 000 години.

Повечето пластове вечен лед в този район не са на повече от 100 000 години. Хипотезата на учените беше критикувана от някои специалисти, които припомнят, че тя противоречи на съществуващите теории за развитие на геоложките процеси.

Ако ледът наистина е толкова стар, това означава, че той е преживял два периода на затопляне – преди 120 и преди 140 хиляди години.

По онова време средната температура на планетата е била с 2-3 градуса по-висока, отколкото е сега.

Авторите на статията в сп. „Сайънс“ се затрудняват да обяснят как ледът не се е разтопил. Новите резултати показват, че някои песимистични прогнози за глобалното затопляне могат да не се окажат верни.

Сега се смята, че при повишаване на средногодишните температури настъпва топене на вечните ледове и те напълно могат да изчезнат.

Данните на канадските геолози обаче показват, че дори и през най-топлите периоди част от вечния лед се е запазил напълно.

http://www.actualno.com/

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: