• Top Posts

  • Blog Stats

    • 108 612 hits
  • Категории

  • Архив

Неочакван източник на високоенергийни гама лъчи бе открит в космоса

Международен екип от астрофизици, включващ няколко изследователски групи в Испания, откри източник на високоенергийни гама лъчи в района на далечните галактики 3C 66A и 3C 66B, съобщи „Сайънс дейли“.

9999Новата емисия гами лъчи, наблюдавана с телескопа MAGIC на Канарските острови, не съответства на онова, което учените са очаквали да открият.

През 2007 г. телескопът MAGIC повече от 50 часа изследвал района на галактиката 3C 66A, която е на около 3 милиарда светлинни години от Земята.

Резултатите от тези наблюдения доведоха до откриване на източник на високоенергийни гама лъчи, писа Astrophysical Journal Letters.

Изследователят Ерандо Манел от Испанския институт по физика на високите енергии обясни, че този вид гама лъчи са вид високоенергийна светлина, която рядко се среща в природата.

Те обикновено са свързани с експлозия на свръхнова или с изхвърляне на високоенергийни частици, които се образуват около черни дупки.

Въз основа на данните, събрани от MAGIC, Манел отбелязва, че характеристиките на емисията гама лъчи не съответстват на онова, което се очаква от галактика като 3C 66A. Тя е смятана за квазар, изхвърлящ частици, които са насочени директно към Земята.

Учените предлагат три хипотези, за да обяснят този неочакван източник на високоенергийни гама лъчи, който са нарекли MAGIC JO223+430, заради звездните координати, където той е открит.

Първата хипотеза гласи, че емисията идва от квазара 3C 66A, чието активно ядро има различни свойства в сравнение с тези, приписвани му досега.

Това означава, че галактиката не е толкова отдалечена. Според втората хипотеза източникът на гама лъчи идва от друга, по-близка галактика – 3C 66B, която е на около 3 милиона светлинни години от Земята.

Тази галактика е сходна с 3C 66A, но изхвърлените от нея частици не са насочени директно към нашата планета. Ако се потвърди, че галактиката 3C 66B е източникът, това ще е едва втората наблюдавана досега радио галактика, излъчваща високоенергийни гама лъчи, заяви Мария Виктория Фонсека от университета Комплутенсе в Мадрид.

Първата е M87. Третата хипотеза е, че тези гама лъчи не произхождат нито от 3C 66B, нито от 3C 66A, а от неизвестен източник, който все още не е идентифициран.

Освен университета Комплутенсе в Мадрид и Института по физика на високите енергии, в изследването са участвали също Автономният университет на Барселона, Астрофизическият институт на Канарските острови, Университетът на Барселона, Астрофизическият институт на Андалусия, както и изследователски центрове в България, Финландия, Германия, Италия, Швейцария, Полша, Армения и САЩ.

www.actualno.com

Вашият коментар