• Top Posts

  • Blog Stats

    • 106,603 hits
  • Категории

  • Архив

  • Advertisements

Прилеп излетя с астронавтите от „Дискавъри“

Седмината астронавти от американската космическа совалка „Дискавъри“ имаха неочаквана компания момента на изстрелването в неделя от космическия център „Кенеди“ във Флорида, съобщиха от НАСА.

На кадър, заснет от външна видеокамера, се вижда прилеп, прикрепен към външния резервоар на совалката, който остава там и в момента на изстрелването.2

„Анализ на кадрите от изстрелването показва, че той се е задържал там най-малко до момента, в който совалката е напуснала площадката за изстрелване, преди да я изпуснем от поглед“, се казва в документа на НАСА, разпространен на сайта Space.com.

Той смени позицията си на няколко пъти по време на обратното броене, но не излетя до края. Според данните от инфрачервените камери той е бил жив и не е замръзнал, както мнозина може да си помислят. Експерти мислят, че в момента, в който е кацнало на резервоара, който съдържа два милиона литра течен водород с много ниска температура, животинчето си е счупило крилото. То е имало рана на крака и затова не е могло да излети.

Никой не знае какво се е случило с него, но от НАСА считат, че неговото космическо приключение е било кратко. Този прилеп не е единственият, който се е опитал да полети в космоса. Негов събрат е бил забелязан прилепен към външния резервоар на совалката „Индевър“ през 1996г., а друг – към „Колумбия“ през 1998г. Вторият обаче излетял преди изстрелването на совалката.

http://www.actualno.com/

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: