• Top Posts

  • Blog Stats

    • 106,540 hits
  • Категории

  • Архив

  • Advertisements

Черно вещество в мозъка отговаря за радостта

„Специалната област в мозъка се активизира при приятен сюрприз – казва неврохирургът Карим Загул от Пенсилванския университет. – И тогава, в тези щастливи минути невроните отделят хормона допамин, а човек се изпълва с приятни усещания“
Винаги се е смятало, че в мозъка на човека има две вещества – бяло, което отговаря за предаването на информацията, и сиво, която я анализира.
1
Сега американски учени от Пенсилванския университет прибавиха към тях още едно – черното вещество (Substantia nigra). То отговаря за положителните емоции, възникващи у човек след приятна изненада
, съобщиха в. „Комсомолская правда“ и сп. „Сайънс“.

„Специалната област в мозъка се активизира при приятен сюрприз – казва неврохирургът Карим Загул от Пенсилванския университет. – И тогава, в тези щастливи минути невроните отделят хормона допамин, а човек се изпълва с приятни усещания.“ Учените са на мнение, че способността на човека да се радва на непредсказуеми събития му е помогнала адекватно да реагира на системата от поощрения, нужни за приспособяването към променящите се условия на средата.

Без въпросното черно вещество хората не биха оцелели, твърдят специалистите. Например настъпил е ледников период, станало е студено, гладували са. Логично би било да махнат с ръка на живота и да умрат. Но човекът се е радвал и на най-малкото – на показала се тревичка под снега, на проникнал през облаците слънчев лъч. И животът е продължавал.

Откриването на новата област в мозъка с въпросното черно вещество е станало по време на опит. Неврохирургът Карим Загул е изследвал доброволци, докато са седели на масата за покер. Наблюдавал е активността на мозъка по време на хазартната игра. Установил, че в мозъка на спечелилия се активизира зона, на която преди специалистите не са обръщали внимание.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: