• Top Posts

  • Blog Stats

    • 106,540 hits
  • Категории

  • Архив

  • Advertisements

Разгадаха тайната на крилата на пеперудите

Биолози от Йейлския университет установиха, че пеперудите могат да привличат представители на противоположния пол и да отблъскват хищници, използвайки различни страни на крилата си, съобщи ЮПИ. d0bfd0b5d0bfd0b5d180d183d0b4d0b8d182d0b5

„Пеперудите искат да бъдат желани от другия пол, но тези сигнали привличат също вниманието на хищниците“, заяви изследователят Джефри Оливър от Йейлския университет.

Оливър се поинтересувал дали петната по горната страна на крилата на пеперудите имат различно предназначение в сравнение с тези по долната им страна.

Още от времето на Дарвин биолози предполагат, че петната по горната страна на крилете се използват за привличане на другия пол, докато тези по долната им страна могат да помогнат да се избягнат хищници.

Оливър, Антония Монтейро от Йейл и Кендра Робертсън от Нюйоркския държавен университет в Бъфало открили, че петната по горната страна на крилете на пеперудите изглежда са еволюирали много по-бързо в сравнение с тези по долната им страна.

Това означава, че петната по горната страна на крилете често са се появявали и са изчезвали по време на еволюцията.

Получените резултати подкрепят хипотезата, че тези петна са използвани за привличане на другия пол, откакто сигнали, използвани за сексуална селекция, са „склонни“ да еволюират по-бързо от останалите.

Изследването за пръв път ползва модели на еволюционната история и показва, че видове могат да използват един и същ сигнал в различни части от тялото си, за да изпратят различни послания, отбеляза Оливър.

Резултатите от изследването са публикувани в Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences.

www.actualno.com

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: