• Top Posts

  • Blog Stats

    • 107 202 hits
  • Категории

  • Архив

  • Реклами

Учени откриха центъра на мъдростта

Американски учени откриха центъра на мъдростта, като локализираха части в мозъка, които ни ръководят, когато сме изправени пред морални дилеми, съобщи в. „Таймс“.
mozuk1
Съвършени техники за сканиране на мозъка установиха, че в тези случаи хората реагират, като активизират зони, свързани с примитивните емоции секс, страх и гняв, както и със способността за абстрактно мислене.

Резултатите от изследването ще бъдат публикувани в сп. „Архиви на общата психиатрия“ (Archives of General Psychiatry).

Преподавателят по психиатрия и невробиология от Калифорнийския университет в Сан Диего Дилип Джест казва, че най-универсалните черти на мъдростта може да имат невробиологична основа. Проф. Джест и колегата му Томас Мийк установили, че когато човек обмисля елементарна ситуация, изискваща алтруизъм, в мозъка му се активизира медиалния префронтален кортекс. Това е зона, свързана с интелигентността и ученето. Когато пък сме изправени пред трудна морална дилема, се активизират други области, включително тези, които са свързани с рационалното мислене и с примитивните емоции.

Мийк казва: „Различни компоненти на мъдростта изглежда, че са свързани с няколко мозъчни центрове. Мъдростта се обуславя от равновесието между по-първични мозъчни зони като лимбичната система, и най-висшите като префронталния кортекс“.

Чрез неотдавнашни изследвания в Калифорнийския университет в Сан Диего и на други места са открити зони в мозъка, които отговарят за качества като емпатия, състрадание, емоционална стабилност, саморазбиране и толерантност, смятании за компоненти на мъдростта.

Изследванията върху мозъка на хора, страдащи от патологично затлъстяване и комарджийство пък, хвърлят светлина върху схващанията за проявите на свободната воля и показват, че обществото не бива да вини засегнатите хора, защото мозъкът им е устроен така, че затруднява упражняването на мъдрост или самоконтрол. БТА

www.actualno.com

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: