• Top Posts

  • Blog Stats

    • 106,545 hits
  • Категории

  • Архив

  • Advertisements

„Стерео“ събра уникална информация за Слънцето

piepol1Уникална информация за изригванията на Слънцето получиха учени от НАСА благодарение на двата идентични апарата на космическото дуо „Стерео“, което изследва нашето светило, съобщи ИТАР-ТАСС.

На сайта на апаратите се казва, че са получени данни за триизмерната структура на короналните изригвания. Спътниците са предали на Земята информация за пространственото разпределение на масата, за температурата и магнитните полета. Короналните изригвания на маса (Coronal mass ejections или CME) представляват голямо количество слънчево вещество в междузвездното пространство в резултат на активни процеси, които стават на звездата.

На този етап за механизмите на работа на CME учените знаят малко, затова новите резултати са изключително важни. Смята се, че именно материята на изригванията, достигаща земна орбита, е причина за електромагнитните бури, които могат да представляват опасност, например за електрическата мрежа.

Освен това като се изучи механизмът на CME, ще може да бъде разработена технология, с която да се предсказва възникването на въпросните слънчеви изригвания. Космическото дуо, наречено Стерео /Solar Terrestrial Relations Observatory/, продължава пътя си към зоните, известни като точки на Лагранж.

В тези точки гравитацията на Слънцето и Земята се комбинира и образува т.нар. гравитационни кладенци, където се събират астероиди и космически прах. През 18-и век математикът Жозеф-Луи Лагранж стига до извода, че в системата Слънце-Земя има пет гравитационни кладенеца. На апаратите-близнаци на НАСА предстои да преминат през два от тях, наречени L4 и L5.

При преминаването си през гравитационните кладенци дуото „Стерео“ ще използва специален телескоп, за да открие следи от астероиди. Благодарение на тези данни учените ще са в състояние да определят дали точките светлина са астероиди. Специалистите обясняват, че е възможно тези астероиди да са останки от планета с размерите на Марс, която се е формирала преди милиарди години, обяснява Майкъл Кайзер от космическия център на НАСА „Годард“. Смята се, че преди 4,5 милиарда години, когато планетите все още са били в период на растеж, е съществувал хипотетичен свят, наречен Тея.

Планетата е била изтласкана от L4 или L5 под гравитационното въздействие на други развиващите се планети като Венера и се е сблъскала със Земята. В резултат на този сблъсък външните пластове на нашата планета и Тея са били изхвърлени в орбита и са се съединили под въздействието на собствената им гравитация, формирайки Луната. Концепцията е модифицирана версия на Теорията на гигантския сблъсък, според която Луната се е зародила вследствие на сблъсъка между младата полуразтопена Земя и Тея.

Тази хипотеза също така обяснява защо Луната е бедна на желязо и летливи елементи. В резултат на сблъсъка външните пластове на Земята и Тея са се отделили. Те са съдържали предимно леки елементи като силиций и е възможно Луната да се е формирала от този материал. Оригиналната мисия на космическите апарати-близнаци „Стерео“ е да предоставят триизмерни изображения на космическото време, наблюдавайки Слънцето от двете точки, където са разположени.

Космическото време причинява смущения в електромагнитните полета на Земята и влияе върху електрическата мрежа, комуникационните и навигационни системи. То е сочено като виновник за редица проблеми с новите технологии от изобретяването на телеграфа през 19-и век.

 

www.actualno.com

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: