• Top Posts

  • Blog Stats

    • 106,540 hits
  • Категории

  • Архив

  • Advertisements

Космическо торнадо причинява северното сияние

Учени от Калифорнийския университет, анализирайки данни от мисията THEMIS на НАСА, са разкрили загадката около северното сияние. Причина за феномена са мощни течения, генерирани от огромни електрически торнада в космоса, пише сп. „Ню сайънтист“. 15554

Данните, предоставени от петте сонди от мисията THEMIS, сочат, че космическите торнада се простират в обем, сходен с този на Земята, и произвеждат електрически течения, надвишаващи 100 000 ампера.

Сондите са регистрирали обема и силата на торнадата, когато са преминали през тях, орбитирайки около Земята. Направените от учените изчисления са показали, че космическите торнада насочват електрическите течения в йоносферата, в резултат на което на Земята възникват ярки цветни сияния, като северното сияние.

Космическите торнада представляват въртящи се плазми от горещ, йонизиран газ, чиято скорост достига над милион мили в час. За сравнение – скоростта на земното торнадо е 200 мили в час, обяснява Андреас Кийлинг от изследователския екип.

Подобно на земните, космическите торнада също имат фуниевидна структура, но за разлика от тях генерират огромни количества електрически течения във фунията.

www.actualno.com

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: