• Top Posts

  • Blog Stats

    • 106,603 hits
  • Категории

  • Архив

  • Advertisements

Откриха белтък, който забавя стареенето

Белтък, играеш важна роля в процеса на образуване на туморите, кислородния метаболизъм и възпалителните реакции в човешкия организъм, също така участва и в процесите, благодарение на които ограничението на храненето удължава човешкия живот, се казва в статия, публикувана в списание PLoS Genetics.
beltuk
Това откритие не само обяснява причините, по които въздържанието от храна предотвратява стареенето и развитието на рака, но вероятно ще позволи в бъдеще да се разработят нови противоракови лекарства, отбелязва РИА „Новости“.

Белтъкът HIF-1, активността на който е била изучена от групата на Робърт Хъджис от Buck Institute for Age Research, помага на човешките клетки да оцеляват в случай, че нивото на необходимия за тяхната жизнена дейност кислород се окаже прекалено ниско.

Той също така играе важна роля в развитието на раковите тумори – голямо количество от него често се открива в злокачествените тумори, а спирането на производството на този белтък от клетките е един от начините за борба с разпространението на рака в организма.

Групата на Хъджис за пръв път е доказала, че HIF-1 участва в процесите на регулиране на клетъчния растеж в зависимост от количествата достъпни за клетките хранителни вещества и белтъци – фактори на растежа.

„Ограничителните диети отдавна са се доказали като един от най-надеждните методи за удължаване на живота и забавяне на настъпването на болести, свързани със стареенето на човека. Нашата работа позволява да се доближим до разбирането на механизмите на това благотворно действие и позволява да се надяваме на разработката на медицински препарати, имитиращи тези ефекти в човешкия организъм“, каза Панкай Капахи, съавтор на публикацията.

 

www.actualno.com

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: