• Top Posts

  • Blog Stats

    • 108 612 hits
  • Категории

  • Архив

Учени разкриха как се е образувал антарктическият лед

Невероятните върхове и долини, затрупани под леда 14 милиона години, разкриха как се е образувал антарктическият лед, съобщи Би Би Си.

Учени картографираха района на планините Гамбурцев с радар. Смята се, че именно там е започнало натрупването на леда. Този район е бил достатъчно студен за появата на първия ледник.

В сп. „Нейчър“ учените, ръководени от Сун Бо от Китайския институт за полярни изследвания, пишат, че резултатите им дават важна информация как ще се държи ледената покривка при промените в климата. Сун Бо и колегите му изследваха с радар квадрат със страна 30 км от леда над планините Гамбурцев.

antarcticaРадарът разкри пейзаж, който преди 14 милиона години е приличал на Алпите. Данните показват, че антарктическата ледена покривка се е оформила на три етапа, като скалите под нея са били насечени по различни начини от разширяването, свиването и спускането на ледниците.

Изследвайки древните климатични модели, учените установиха в предишно изследване, че източноантарктическата ледена покривка се е образувала преди около 14 милиона години, затрупвайки планините Гамбурцев под лед, който сега достига до 3 км дебелина.

„За образуването на ледниците по този начин е била необходима средна годишна температура от около 3 градуса Целзий. Сега средната годишна температура в района е минус 60 градуса Целзий. Затова мислим, че тези планини са останки от глациална ерозия в Антарктида преди появата на ледниковата покривка“ – каза Мартин Сигерт от Единбургския университет.

Резултатите от изследването дават данни за стабилността на леда. Той е „критична точка“ от земната система. Ако цялата ледена покривка се разпадне, морското равнище ще се повиши с 60 м. За 14 милиона години климатичните промени са били много.

Учените обаче твърдят, че на това място нищо не се е променило. Ако нивата на парниковите газове обаче продължат да се покачват, след около 1000 години те ще се доближат до нивата, съществували преди появата на трайна ледена покривка в Антарктида. БТА

www.actualno.com

Вашият коментар