• Top Posts

  • Blog Stats

    • 107 276 hits
  • Категории

  • Архив

  • Реклами

Интернет навърши 41 години

Интернет навършва днес 41 години. Любопитни подробности за рожденика и идването му в България събра в репортажа си Марина Евгениева:

Историята започва на този ден през 1969-а година. Тогава учени от Kалифорнийския университет и Стандфордския изследователски институт успяват да обменят данни между два компютъра на разстояние 400 мили. Днес животът ни е толкова свързан с глобалната мрежа, че сякаш винаги е съществувала.

Но тя се е появила преди 41 години, точно в 22,30, както става ясно от една бележка – часът на получаване на данните от единия в другия компютър. В България интернет идва преди 20 години, а сред първите хора, които започват да се занимава професионално с него е Жюстин Томс.

„Смятам, че ако повече хора са свързани към интернет животът им ще е по-лек и смятам, че и младите хора трябва да са в интернет. И ние не трябва да спираме децата си да са в интернет, напротив трябва да ги окуражаваме. Възрастните хора също биха могли да правят страхотни неща в интернет”, каза авторът на книгата „Първите в българския интернет”.

Днес можем да правим почти всичко в глобалната мрежа, а не само да обменяме данни, както е било в началото. Във вида, в който познаваме нетът днес той е създаден преди 26 години в Швейцария от Тимъти Бърнърс Лий.

„Това е компютърът на Барнърс Лий – човекът, който е разработил „Уърлд Уайд Уеб”, трите W системата. Той е работил на този компютър, това е първият компютър, на който тази система е инсталирана. Това е разработка правена специално за ЦЕРН, за експериментите, които се провеждат в ЦЕРН”, каза доц. д-р Леандър Литов, ръководител на катедра „Атомна физика” в СУ.

А сега, ако искате да коментирате нечий статус в социалната мрежа, да си купите нещо от онлайн търг или да направите виртуална разходка в музея Прадо в Мадрид можете и да честитите мислено рождения ден на интернет.

http://www.btv.bg

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: