• Top Posts

  • Blog Stats

    • 107 202 hits
  • Категории

  • Архив

  • Реклами

Светът свършва…може би след 3,7 милиарда години

Вселената и всичко, което тя съдържа, може да има край и той да настъпи до 3,7 милиарда години, смятат американски и японски астрофизици, които поставят под въпрос възприетата от повечето космолози теория за вечно разширяване на единството пространство-време, предаде Франс прес.

Светът няма да свърши по наше време, но има 50% вероятност това да стане през следващите 3,7 милиарда години, посочват в изявление учените. Те изтъкват, че някои методи и хипотези, използвани отдавна от астрофизиците, и най-вече произволната граница на времето за изчисляване на вероятността вселената да съществува до безкрайност, води всъщност до извода, че времето ще свърши.

С други думи тази времева граница, приета единствено като средство за статистически изчисления, се държи всъщност – независимо дали искаме или не – като реално физическо явление, обяснява пред АФП Рафаел Бусо, астрофизик от Калифорнийския университет в Бъркли и основен съавтор на научния труд, публикуван на интернет-сайта arXiv.orf.

Според общоприетата теория вселената е възникнала при Големия взрив преди около 13,7 милиарда години и продължава да се разширява със скорост, ускоряваща се експоненциално, тласкана от енергията на вакуума, и така до безкрай.

Много важно е да се разбере, че ние не изразяваме убеденост в заключението, че времето ще свърши, но не можем да изключим възможността това да се случи, подчертава ученият.

Астрофизикът Чарлз Лайнуивър от обсерватория „Стромло“ на Австралийския национален университет обаче смята, че изводът на американските и японските му колеги е погрешен. Според него те въвеждат внезапно появяващ се катаклизъм по чисто статистически причини.

Средната продължителност на живота, който остава на вселената според Бусо, произтича от факта, че той въвежда известна граница на времето, за да получи допустима вероятност в модела си, казва Лайнуивър на уебсайта на американската телевизия Ей Би Си. Става дума единствено за приета твърде сериозно статистическа техника, допълва той.

В отговор Рафаел Бусо обясни за АФП, че е прибягнал до метод, използван от множество водещи физици от години и нищо не е измислил. Ние показваме, че допускането на хипотезата за ограниченост на времето не е толкова наивна. Тази теоретична ограниченост е неизбежна и физическа, и изисква физическа обосновка, на която не може да се гледа само като на математически фокус, добавя той.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: