• Top Posts

  • Blog Stats

    • 107 202 hits
  • Категории

  • Архив

  • Реклами

Oткриха диамантена планета

Екзотична диамантена планета, която е в орбита около малка звезда в съзвездието Змия, са открили астрономи, предадоха световните информационни агенции, позовавайки се на публикация в сп. „Сайънс“.

Новата планета е много по-плътна от която и да е друга известна досега. Съставът й е предимно от въглерод. Заради плътността й учените изчисляват, че въглеродът е в кристална форма. Това означава, че по-голямата част от този странен свят е диамантена. Една от най-плътните форми на въглерода е диамантът, припомнят специалистите.

„Еволюционната история и удивителната плътност на планетата ни карат да мислим, че тя е съставена от въглерод. Този „масивен“ диамант орбитира около неутронна звезда на всеки два часа и десет минути“, обяснява Матю Бейлс от Технологичния университет „Суинбърн“ в Мелбърн.

Необикновената планета се намира на 4000 светлинни години от Земята и вероятно е останка от някогашна по-масивна звезда, която е изгубила външните си пластове. Диамантеният свят е твърде отдалечен, за да се вижда от нашата планета. Открит е с радиотелескопа Parkes с диаметър 64 м.

Диамантената планета орбитира около новооткрит пулсар – много плътна звезда, разположена в „задния двор” на Млечния път. Наименованието на пулсара е PSR J1719-1438. Пулсарите са малки мъртви неутронни звезди с диаметър около 20 км.

Направените от астрономите изчисления показват, че диамантената планета е с маса малко по-голяма от тази на Юпитер. Плътността на новооткритата планета обаче е с 20 пъти по-голяма от юпитеровата.

Освен водород, диамантеният свят съдържа и кислород, който преобладава на повърхността и намалява в посока към наситения с въглерод център. Голямата плътност на планетата изключва наличието на леки елементи като водород и хелий – основните съставни части на газови гиганти като Юпитер. Как точно изглежда този странен диамантен свят остава загадка за астрономите.

http://www.btv.bg

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: