• Top Posts

  • Blog Stats

    • 107 057 hits
  • Категории

  • Архив

  • Реклами

Oткриха огромна подземна река под Амазонка

Подземна река на дълбочина 4 км, течаща под Амазонка в същата посока от запад на изток са открили бразилски учени, съобщи АФП.

Благодарение на това откритие изследователите са достигнали до извода, че амазонският регион разполага с две речни системи – надземна, която е формирана от Амазонка, и подземна, кръстена „Хамза“, преминаваща през дълбоки седиментни слоеве.

Научният екип, ръководен от проф. Елизабет Пиментел, изследвал температурните данни на 241 кладенци, пробити от бразилския петролен гигант „Петробрас“ в амазонския басейн.

Въпреки че текат в една и също посока, реките Амазонка и Хамза доста се различават. Амазонка е много по-тясна и нейните брегове отстоят „само“ на 1 до 100 км разстояние. Докато руслото на подводната Хамза е с широчина от 200 до 400 км.

За сметка на това водите на Амазонка текат с много по-висока скорост от 0,1 до 2 метра в секунда. Що се касае до Хамза тя изтича със скорост от 10 до 100 метра на година. Водите й се втичат дълбоко под морето, някъде около устието на Амазонка. На това обстоятелство вероятно се дължи малката соленост на морските води в този регион, заключават бразилските учени.
Бразилия разполага със система от 12 речни басейна, в които са съсредоточени 13% от сладководните запаси на планетата, припомня агенцията.

http://www.btv.bg

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: