• Top Posts

  • Blog Stats

    • 108 619 hits
  • Категории

  • Архив

Появата на Луната е променила продължителността на денонощието

Проучване показва, че въртенето на Земята преди сблъсъка й с Луната може да е било различно от сегашното.

 Сблъсъкът, от който се е образувала Луната, може да е определил продължителността на земното денонощие и посоката, в която се върти планетата ни, съобщи „Ню сайънтист“.

Според преобладаващата теория Луната се е образувала от сблъсък на обект с размера на Марс и Земята преди 4,5 млрд. години.

Робин Канъп от Югозападния научно-изследователски институт в Боулдър, Колорадо, създаде компютърен модел на този удар, като отчете как процесите са били повлияни от въртенето на Земята. Той използва 120 000 виртуални скали, за да симулира движението и взаимодействието на двата обекта.

Резултатите показват, че въртенето на Земята преди сблъсъка може да е било съвсем различно от сегашното. Преди удара земната ос може да е била силно наклонена. Така планетата би трябвало да се е въртяла много по-бързо, а денонощието да е продължавало само 4 часа. Според модела посоката на въртене на Земята след удара се е обърнала.

Ако Земята се е въртяла по-бързо, при сблъсъка би трябвало да бъде изхвърлен достатъчно материал, от който да се образува Луната.

Вашият коментар